merkezticaret@araklinalbur.com

Doğalgaz Tesisatı

Doğalgaz Tesisatı

Doğalgaz Tesisatı

Uzun yıllardır yaygın olarak kullanılan doğal gaz, metan içeren, oldukça yanıcı bir hidrokarbon gazıdır. Yerkabuğunun derinliklerinde bulunur ve basınç yataklarında üretilir. Doğal gazı değerli kılan faktörler şunlardır: Düşük emisyonla elde edilen yüksek yanıcılık etkisidir.

Doğal gaz uygulamaları


Isıtma kullanımı: bölgesel ısıtma, merkezi ısıtma, bireysel ısıtma

  1. mutfak kullanımı
  2. sıcak su kullanımı
  3. Fabrikalarda kullanılan doğal gaz
  4. Ticari alanlar için doğal gaz
  5. Elektrik üretim sistemlerinde kullanılan doğal gaz
  6. Araç ve motor yakıtı olarak kullanılan doğal gaz
  7. Sanayi ve üretim tesislerinde kullanılan doğal gaz

Doğalgaz tesislerinin döşenmesi


Doğalgaz tesisat projesinin ardından öncelikle bağlantı elemanları ve borular için geçiş alanları planlanır. Duvarların delineceği alanlar projeye göre delindikten sonra önceden ölçülen boru ve kelepçeler takılır. Güç sistemi olarak doğal gaz kullanılıyorsa, doğal gaz yakan cihazlar kurulur ve son olarak bağlantıların güvenliği kontrol edilir.

 

Kapalı doğal gaz tesisatı


Doğalgazlı daire sıhhi tesisat, kullanım kolaylığı ve çevre dostu olması nedeniyle evlerde oldukça tercih edilmektedir. En önemli amaç sıcak su ve ısınmanın sağlanmasıdır. Evlerimizde kullandığımız doğalgaz, ana vanadan, bina içi doğalgaz tesisatından ve bina kapısından soba, kalorifer gibi birçok cihaza ulaşmaktadır. 

 

Seviye doğalgaz tesisatlarında dairelerde hatlar proje planına uygun ve göze çarpacak şekilde döşenmelidir. Aboneler, kullanmaya başlamadan önce lisanslarına ve üyeliklerine sahip olmalıdır.

Doğalgaz tesisatının aşamaları


Proje aşaması: Doğalgaz tesisatlarının ilk aşaması proje aşamasıdır. Bu aşamada tesisatın taşınacağı alan araştırılır ve belirli alanlar işaretlenir. Mühendis tarafından oluşturulan proje ile kurulum aşamasına geçilir.

Döşeme aşaması: Proje aşamasından sonra sistemin güvenli bir şekilde döşenmesi başlar. Döşeme yapılırken yukarıdaki malzemeler kullanılarak döşeme işlemi gerçekleştirilir. Projesine uygun olarak döşenen sistem, mühendis kontrolünde (gaz dağıtım) test ve kabulden sonra devreye alınır.

 

Doğal gaz boru hatları döşenirken dikkate alınması gereken faktörler


Kullanım kolaylığı açısından oldukça tercih edilen doğalgaz sistemleri, kullanımında ve yapımında dikkat edilmesi gereken bir enerji sistemidir. Doğalgaz tesisatı kurarken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörler şunlardır:

  1. Borular kolayca erişilebilir ve gerektiğinde müdahale edilmesi kolay olmalıdır.
  2. Kavşak ve geçiş alanları macun, keten, teflon bant ve ilaçla (gaz şirketinin izin vermesine bağlı olarak) kapatılmalıdır.
  3. Ana gaz hattı ve ana kesme vanası etkilenmeyecek şekilde kurulmalıdır.
  4. Tesisatta kullanılan vana küresel vana olmalıdır.
  5. Çelik hammaddeden yapılmış gaz taşıma hatları tehlike anında kolayca erişilebilir olmalıdır.
  6. Kullanılan borular bağlantı kelepçeleri ile sabitlenmelidir.
  7. Borular korozyona dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır.
  8. Olası bir tehlikeyi önlemek için doğalgaz tesisatı elektrik tesisatından ayrı döşenmelidir.
  9. Doğalgaz tesisatları dağıtım şirketi yönetmeliklerine uygun olarak tesis edilmelidir.